Vegger Evoked 141020

Zien eten, doet eten: Een leuk artikel op de website van IVN over Vegger binnenmoestuinen!

Binnenmoestuinen voor healing environments

Bij IVN zijn we altijd op zoek naar innovatieve ideeën waarbij natuur en groen dichterbij mensen kan worden gebracht, juist ook bij ouderen. Vegger is daar een mooi voorbeeld van.

Vegger

Lokaal groenten en kruiden kweken voor een groene én gezonde omgeving. Bij de zorglocaties van Innoforte in Velp worden de maaltijden van bewoners verrijkt met ingrediënten uit hun eigen ‘binnenmoestuin’. Deze binnenmoestuin, ontwikkeld en geproduceerd door Vegger, is speciaal bedoeld om op een veilige en efficiënte manier lokaal gewassen te kweken. Hierdoor genieten bewoners het hele jaar door van lokaal gekweekte groenten en kruiden. “Het draagt niet alleen bij aan een verbeterde maaltijdbeleving, maar ook aan een gezond binnenklimaat”, legt Marie-José de Dreu, facility manager van Innoforte, uit. “Het past perfect binnen ons doel om de zorg groener en gezonder te maken, met extra aandacht voor de bewoners.”

Zien eten, doet eten

“Het ‘zien doet eten’ is voor onze doelgroep heel belangrijk” vertelt Marie-José. “Met de binnenmoestuin vestigen we de aandacht op de gezondheid van voedsel, want als je het eten ziet, stimuleert dat de consumptie van eten. Het is belangrijk om oog te hebben voor het presenteren van de maaltijd. Aandacht voor de mens, in combinatie met de juiste kwaliteit voeding en ambiance, heeft een groot effect op de voedselinname. Een maaltijd moet op een goede manier worden gepresenteerd, dat maakt het ook een stuk smaakvoller. Bovendien zijn verse groenten een belangrijk onderdeel van een gezonde maaltijd.”

Volgens de bewoners is het duidelijk te proeven wanneer er producten uit de binnenmoestuin zijn verwerkt in de maaltijd: “Verse salade bij de maaltijd, heerlijk smaakt dat. Of die kiemgroenten op het broodje en kruiden in de soep, dat vind ik ook heel lekker.” Veel bewoners zijn gewend aan het verbouwen van groenten in hun eigen moestuin en uitten een gevoel van vertrouwdheid en waardering voor de tuin en haar producten. Een bewoner legt uit: “Ik hou van de tuin. Ik had zelf vroeger ook een moestuin. Wij aten altijd uit eigen tuin”. Een medebewoner reageert hierop met “Daarom ben jij nog zo goed in orde. Dat is heel gezond”.

Healing environments

Bij Innoforte zijn ze volop bezig met de creatie van een ‘healing environment’, gericht op het mentaal, fysiek en sociaal welbevinden. “De binnenmoestuin draagt bij aan het healing environment op verschillende manieren. Ik zie zieke mensen met dementie rust vinden. Ze gaan er gezellig bij zitten, of doen een middagdutje bij de tuin. Er is veel herkenning; een krop sla of kruiden blijft altijd in hun gedachtegoed”, aldus Marie-José. Vooral typisch Nederlandse kruiden en groenten, zoals peterselie, bieslook en botersla zijn populair onder de oudere bewoners. Naast de consumptie van de lokaal geproduceerde verse groenten en kruiden uit de binnenmoestuin, speelt het uiterlijk van de tuin ook een belangrijke rol. De bewoners vinden het leuk om de levende planten te zien groeien en observeren de binnenmoestuin regelmatig. Een bewoner geeft aan waarom hij de planten in de binnenmoestuin zo waardeert: “Als ik ernaar kijk denk ik, die groeien rustig. Laat ik ook maar rustig blijven groeien. Dan voel ik me een met de natuur. Het is een verrijking. Het had tien jaar eerder gemogen.”

Green Deal Duurzame Zorg

Onlangs heeft Vegger erkenning gekregen van het RIVM als een succesvol voorbeeld van Green Deal Duurzame Zorg. Deze ‘Green Deals’ helpen Nederland op weg naar duurzame zorg met minder CO2 uitstoot en meer circulaire processen. De binnenmoestuinen van Vegger gebruiken geavanceerde technologieën om op een duurzame manier gewassen te kweken. Dankzij de hydroponische kweekmethode (kweken zonder aarde), geïntegreerde ledverlichting en een klimaatbeheersysteem kunnen gezonde groenten en kruiden op elke gewenste locatie groeien onder optimale omstandigheden.

Foto en tekst: Vegger

Link: https://www.ivn.nl/nieuws/binnenmoestuinen-voor-healing-environments