Voeding en media

Toen ik mijn studie Voeding & Gezondheid aan de Wageningen Universiteit begon, viel mij direct iets op: de  meeste voedingsadviezen  die  je leest op internet of hoort in andere media, hebben weinig samenhang met wat de universiteit haar studenten probeert bij te brengen. Voor de consument, die alle informatie over voeding moet verteren, is het natuurlijk makkelijker om te luisteren naar ‘eet Goji-bessen en val tien kilo af’ dan naar ‘eet niet te veel en gevarieerd voor een gezonder lichaamsgewicht’. Dat laatste is veel te vaag. We horen graag hoe we direct en moeiteloos slank worden en de media hapt toe. De twee instagrammers die beweren dat je geen eieren moet eten omdat het de menstruatie van een kip zou zijn, zijn trouwens wel het bewijs dat je de meeste aandacht krijgt door maar wat te roepen: hun bedrijfspand ligt inmiddels aan de Herengracht.
Al die verschillende berichten op facebook en twitter, maar ook in veel kranten en tijdschriften, maken het  vinden en verwerken van het juiste voedingsadvies des te lastiger. Eigenlijk is ‘gezonde voeding’ voor de meeste mensen een groot vraagteken geworden. Veel mensen zijn de connectie met voedsel kwijtgeraakt. Daar zijn veel verschillende oorzaken voor. De media is daar één van.

Connectie tussen mens en voeding

Aangezien ik geen achtergrond heb in media en marketing richt ik mij liever op iets anders. Afgelopen jaar vertrok ik naar Shanghai om het effect van verstedelijking op voeding en de relatie van voeding en mensen te bestuderen. Hier kwam ik aanvullende oorzaken voor de verloren gegane connectie tussen mensen en voedsel tegen. In China was er sprake van extreme effecten van verstedelijking op de voedselproductie en -consumptie. Een krop sla of kool werd aangevoerd over wel duizenden kilometers, om vervolgens verpakt te worden in potjes en plastics voor de consument in de stad. Naast het feit dat het voedselproces is geïndustrialiseerd (en denk eens aan de ecologische voetafdruk), komt daarbij dat steeds meer mensen geen tijd en ruimte hebben om zich te mengen in het voedselproces.

Binnenshuis tuinieren

Ook in Nederland is het niet altijd even gemakkelijk om een bijdrage te leveren aan je eigen voedselvoorziening. Terwijl de kennis en ervaring die je daarmee opdoet wel bij kan dragen aan het aanhouden van een gezonde levensstijl. Dit was voor mij één van de redenen om Vegger op te richten. Met Vegger hoop ik consumptie van gezond voedsel te stimuleren, door betrouwbare en eenvoudige voedselproductie onder de aandacht te brengen. Voor je eigen voedsel zorgen. Dat is een heel andere manier dan de tegenwoordig gebruikte methode die alleen informatie oplepelt . Zeggen dat het consumeren van groenten en leven in een groene omgeving gezond is, is niet genoeg. Ik hoop mensen te motiveren om zelf aan de slag te gaan, maar dan wel op een haalbare manier. Door middel van hydroponisch kweken krijgt iedereen, ook mensen zonder tuin of balkon, de kans om zelf aan de slag te gaan met indoor gardening.  Iedereen krijgt de kans om binnenshuis, op een makkelijke en schone manier eigen kruiden en groenten te kweken. Ik denk dat het de kijk op voedsel voor een groot deel kan veranderen.

Aan de slag

Leven in een omgeving waar dagelijks verse groenten en kruiden kunnen worden geoogst is waardevol. Naast de voldoening die  het oplevert, levert het ook een smakelijke en gezonde maaltijd op. Zelf koken met verse ingrediënten en bewust zijn van het voedsel dat je consumeert, dát is in ieder geval gezond. Het is eenvoudig om jezelf in online discussies te werpen over wat wel of niet gezond is, maar naar mijn mening is het beter om zelf aan de slag te gaan; een gezonde levensstijl begint bij jezelf.