Een onzeker voedselsysteem
Ons huidige voedselsysteem is een industrieel, grootschalig voedselsysteem. Op dit moment gaat onze voedselproductie gepaard met waterverspilling, bodemerosie, schandalen over bestrijdingsmiddelen en het verslepen van voedsel over grote afstanden. Het huidige systeem gebruikt veel energie, is slecht voor het milieu en voedsel wordt daarnaast vaak verspild. Er wordt een gigantische oppervlakte gebruikt voor landbouw. Bij de huidige bevolkingsgroei hebben we in 2040 een extra landbouwareaal nodig ter grootte van Brazilië. Dit alles gaat ten koste van de natuur. Daarnaast wordt meer dan de helft van ons beschikbare water gebruikt voor voedselproductie en tegelijkertijd wordt twee-derde van watervervuiling veroorzaakt door de pesticiden. De productie, verwerking en distributie van voedsel zijn volledig afgezonderd van de consument. Hierdoor is het lastig om zicht te krijgen op wat er met ons voedsel gebeurd. Er zijn een hoop problemen en veel onzekerheden die ons huidige voedselsysteem met zich meebrengt. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de tekortkomingen van dit systeem. Mensen willen vers, veilig en betrouwbaar voedsel, dat bij voorkeur lokaal wordt geproduceerd. Mensen willen verandering.
Duurzame ontwikkelingen
Er komen gelukkig steeds meer initiatieven om hier wat aan te doen. Nieuwe inzichten en technieken worden gebruikt om op een veel duurzamere manier met voedsel om te gaan. De Wageningen Universiteit is bijvoorbeeld al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van plantaardige biefstuk. Sinds begin dit jaar zien ook multinationals er wel brood in. De uni zal deze steun gebruiken om mogelijk binnen een jaar al de plantaardige biefstuk op de markt te brengen wat hopelijk zal leiden tot de consumptie van minder vlees.
Natuurlijke voeding via een hightech methode
Het huidige voedselsysteem kan op ontzettend veel punten verbeterd worden. Wij streven er via Vegger naar om ook een steentje bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. We hopen mensen ervan bewust te maken dat er wat moet en kán veranderen. Normaal gesproken is het lastig om aan de slag te gaan met eigen voedselproductie. Je kunt een moestuin beginnen of op een dakterras boontjes en tomaten kweken, maar naast een grote kans op mislukking (weersafhankelijkheid) heb je alleen opbrengst van zelfgekweekte producten in de zomer. Door de traditionele moestuin te combineren met hightech kweekmethodes, kunnen we tot een natuurlijk kruiden- en groenteproces komen, voor verse kruiden en verse groenten gedurende het hele jaar . Veel mensen denken dat alles dat uit de ‘natuur’ komt, gezonder is dan waarbij technologie aan te pas komt. Ik zie de kweekmethode op landbouwgrond waar veel pesticiden worden gebruikt niet als natuurlijker of als gezonder. De uitdaging is om de ecologische nadelen van landbouw zo beperkt mogelijk te houden en om voedselproductie zo duurzaam mogelijk te doen. Op deze manier kan voor onszelf en voor veel generaties na ons wereldwijd goede en gezonde voeding worden gegarandeerd.
Indoor gardening
Door gebruik te maken van verschillende technieken kun je juist op een schone, snelle en ecologische manier kweken. Kruiden en groenten hebben namelijk geen aarde nodig, alleen de nutriënten die hier normaal gesproken van afkomstig zijn. Het gebruik van aarde is niet nodig en de indoor gardens van Vegger trekken mede hierdoor geen ongedierte aan. Duurzame ledlampen vervangen zonlicht, zodat de plant tijdens ontkieming, groei en bloei de optimale stimulans krijgt om zich te ontwikkelen . Op deze manier kunnen we een perfecte omgeving voor de gewassen creëren. De krop sla die je binnenshuis, met ledverlichting, groeimedium en nutriënten produceer, is een meer ecologisch en duurzamer gewas dan de gemiddelde krop sla die vandaag de dag in de supermarkt ligt.
Voedselproductie van de toekomst
Vertical farming wordt steeds populairder. Steeds meer onderzoek wijst erop dat we met een verticale benadering ons voedselsysteem en daarbij de wereld om ons heen verbeteren. Vegger hoopt het voedselproces dichter bij de consument te brengen. Door het samenvoegen van hightech kweeksystemen en verticaal tuineren ontwerpen en produceren we systemen die makkelijk in gebruik zijn, zodat iedereen aan de slag kan gaan met de voedselproductie van de toekomst.