Vegger Scholen

VEGGER scholen – Voedsel en voedingseducatie

Kinderen van nu zijn de volwassenen van morgen

Wat is het fijn om kinderen te kunnen leren over gezonde voeding!

Gezonde voeding – bij uitstek- groente voorkomt adipositas. Groente zorgt voor een goede darmmicrobiota (voorheen darmflora genoemd). Een goede darmmicrobiota helpt de trend in allergie te keren.

Kinderen zitten vele uren van de dag op school. Ze leren van alles. Met het continu rooster eten de kinderen samen. Soms is er naschoolse opvang met kookles. Wat kinderen op school leren nemen ze mee naar huis…

Veel kinderen moeten weer leren om groente te eten. Het kan helpen om zelf groenten en kruiden te zaaien. Groente en kruiden te zien opgroeien en hiervan te proeven. Schooltuintjes zijn er weinig meer, met name niet in de stedelijke gebieden. Veel kinderen wonen in de stad.

VEGGER heeft een compacte unit ontwikkeld voor het kweken van groente en kruiden binnenshuis of in de klas: de zgn. “VEGGER- kruiden”. Hierin kunnen, zonder aarde, zonder bestrijdingsmiddelen, op verantwoorde wijze zaden ontkiemen en planten groeien.Er wordt gekweekt op hydroponische basis. Het systeem heeft duurzame, energiezuinige ledverlichting. Af en toe moet er water worden toegevoegd. Bij te kort aan water krijgt u een alarm. Zo kunnen gewassen groeien zonder zonlicht. Er wordt een groeimedium gebruikt, vermiculiet, wat bestaat uit inert vulkanisch gesteente. Een nutriënt oplossing bestaande uit met name mineralen zorgt voor een gezonde groei. Zo kan steeds opnieuw worden geoogst. Zomer en winter. Het hele jaar rond!

Kinderen kunnen op deze wijze, in de klas, kennis maken met het kweken van groenten en kruiden. De kinderen nemen de kennis mee naar huis. Er komt in de gezinnen meer aandacht voor gezonde voeding. Er komt weer meer verbinding met de natuur. Lessen gezonde voeding kunnen worden gegeven door de leerkracht zelf. Lesmateriaal is verkrijgbaar via de Universiteit Wageningen (WUR) en het Voedingscentrum (de effectiviteit van de smaaklessen heeft zich inmiddels bewezen) of via internet portaal van de overheid: jonglereneten.nl en groengelinkt.nl.

 

Dokter Heleen Wijburg

Kinderarts & voedingsdeskundige