Vraag en Antwoord

Op deze pagina vind je veelgestelde Vegger-vragen. Heb je andere vragen over Vegger? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar info@vegger.nl of vul het contactformulier in.

Q&A

Wat is het stroomverbruik van de Vegger Kruiden?

De Vegger Kruiden consumeert 0.06 kWh per dag en dus 1.8 kWh per maand. Dit is gelijk aan het stroomverbruik van een digitale wekker. Het stroomverbruik van de Vegger Kruiden is dus erg laag.
Het stroomverbruik is berekend met de volgende formule: E(kWh/day) = P(W) × t(h/day) / 1000(W/kW)
P = 6.0 Watt
t = 10 uur per dag (Wanneer de Vegger Kruiden in een donkere kamer staat)
E = 6.0 X 10 / 1000 = 0.06 kWh per dag

Waar kan ik de Vegger Kruiden neerzetten?

Vegger Kruiden is uitgerust met hoogwaardige ledverlichting en is daarom onafhankelijk van de hoeveelheid licht in een kamer. Daarnaast heeft het product een compact design en is licht van gewicht. Hierdoor is de Vegger Kruiden makkelijk verplaatsbaar. Zet de Vegger Kruiden in een ruimte met kamertemperatuur (± 22 ᵒC). Vooral voor het ontkiemen heeft de plant namelijk genoeg warmte nodig.

Voor hoeveel keer zaaien is 1 zakje zaden?

1 zakje zaden is geschikt voor 1 pot van de Vegger Kruiden. De 4 zakjes zaden die je bij de Vegger Kruiden hebt ontvangen zijn dus geschikt voor 4 keer zaaien. Je kunt daarmee dus 2 keer oogsten.

Kan ik het groeimedium hergebruiken?

Wij adviseren je om het groeimedium 1 keer te hergebruiken. Daarna kun je het groeimedium vervangen door nieuw groeimedium. Groeimedium wordt geleverd met zaden en nutriëntoplossing in het Vegger Accessoires Extra pakket. Deze kun je bestellen via onze webshop.

Wanneer moet ik mijn Vegger Kruiden schoonmaken?

Controleer je Vegger Kruiden regelmatig of er geen mos aan de binnenkant groeit. Dit komt gelukkig niet zo snel voor. Ons advies is om de Vegger Kruiden na 1 oogst aan de binnenkant schoon te maken. Dit kan heel makkelijk door eerst de ledlamp en de 2 potten uit het systeem te halen en vervolgens de bovenkant voorzichtig los te halen.

Wat gebruiken jullie als groeimedium?

Het materiaal dat als groeimedium gebruikt wordt is agra-vermiculiet. Dit is een natuurlijk mineraal met een luchtige structuur waardoor het in staat is om makkelijk water, lucht en voedingsstoffen vast te houden. Het heeft een losse structuur waardoor de plant makkelijk kan ontkiemen. Vermiculiet is ook een stof dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal.  Dit is echter geen agra-vermiculiet. Vegger maakt gebruik van Nederlandse agra-vermiculiet dat speciaal ontwikkeld is voor het kweken van planten.

Kun je ook een ander soort groeimedium gebruiken?

Naast vermiculiet hebben wij ook andere soorten groeimedia getest. Veel gebruikte groeimedia zijn bijvoorbeeld kleikorrels en kokosvezels. Bij ons kwam vermiculiet het beste uit de test. De plant ontkiemde makkelijk door de lichte en losse structuur. Daarnaast is het praktisch voor binnenshuis gebruik; zelfs vochtige vermiculiet is makkelijk met de stofzuiger op te zuigen. In verschillende milieus kunnen de resultaten van groeimedia verschillen. Wanneer je benieuwd bent naar het uitproberen van andere groeimedia, kun je deze natuurlijk ook zelf testen.

Voor hoeveel keer oogsten is het Vegger Accessoires pakket (dat wordt geleverd bij de Vegger Kruiden) geschikt?

De Vegger Accessoires die worden geleverd bij de Vegger Kruiden zijn geschikt voor 2 keer oogsten (1 oogst is het opkweken van planten in 2 Vegger potten).

Voor hoeveel keer oogsten is het Vegger Accessoires Extra pakket geschikt?

De hoeveelheid groeimedium, zakjes zaden en nutriëntoplossing in het Vegger Accessoires Extra pakket is afgestemd op gebruik voor 4 keer oogsten (1 oogst is het opkweken van planten in 2 Vegger potten).

Na hoeveel weken kan ik oogsten?

Dit hangt af van de het groeiproces van de plant. De zaden die wij leveren zijn van hoge kwaliteit en zullen snel ontkiemen (mits de Vegger Kruiden zich bevindt in een ruimte met kamertemperatuur). Wanneer de planten groot genoeg zijn maar je ze nog niet wilt oogsten, is het belangrijk om extra nutriëntkorrels toe te voegen aan de Vegger. Een grote plant heeft namelijk meer nutriënten nodig dan een kleine plant.

Hoe vaak moet ik water bijvullen?

Voordat je begint met Veggeren, vul het waterreservoir van de Vegger tot het aangegeven waterniveau. Wanneer er opnieuw water moet worden toegevoegd, zal er een rood lampje branden en hoor je een waarschuwingssignaal. Vul het waterreservoir dan opnieuw aan tot het aangegeven waterniveau.

Hoelang moet ik de ledlamp per dag aanzetten?

Dit hangt af van de hoeveelheid licht in de kamer. In een donkere kamer is ons advies om de lamp 8-10 uur per dag te laten branden. In een kamer met veel licht is 4-6 uur per dag voldoende.

Welke lichtstand is beter voor de plant; het rode licht of het witte licht?

Voordat de plant ontkiemt is maakt het niet veel uit welke stand je gebruikt. Veel mensen vinden het prettiger om naar wit licht te kijken. Je kunt dan gerust het witte licht gebruiken om de ontkieming van de plant te stimuleren. Het rode licht stimuleert de groei van de plant vooral. Wanneer de plant dus iets groter is gegroeid adviseren wij je daarom om dan het rode licht te gebruiken.

Veggering – tips:

  • Gebruik tijdens het groeiproces van de plant het rode licht van de ledlamp
  • Maak de Vegger regelmatig schoon
  • Raak planten niet te veel aan. Dit remt de groei van de plant