Shutterstock

De milieuvriendelijkste steden van onze wereld

Source: theoptimist.nl

Al eeuwen lang zijn onze steden het middelpunt van kunst en cultuur, welvarende bedrijven en innovatieve ideeën. Meer dan 90 procent van alle stedelijke gebieden liggen aan de kust. Dat betekent dat deze erg kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. De zeespiegel stijgt, het poolijs smelt weg en krachtige stormen waaien over deze gebieden.

Het goede nieuws is dat, hoewel deze steden gevaar lopen voor de gevolgen van klimaatverandering, ze juist vaak ook de meest krachtige oplossingen bieden. Om te laten zien welke stappen sommige van deze steden hebben genomen om een leider te worden in schone energie en klimaatoplossingen, heeft EcoWatch een overzicht gemaakt van hun favoriete duurzame steden.

Kopenhagen, Denemarken
Kopenhagen wordt vaak erkend als een van de groenste steden op deze planeet, en niet zonder reden. In 2009 heeft de stad het doel als onderdeel van het CHP 2025 Climate Plan opgezet om in 2025 ’s werelds eerste klimaatneutrale hoofdstad te zijn. Kopenhagen heeft zich op verschillende manieren gefocust op het verminderen van hun energieverbruik. Bijvoorbeeld door het gebruik van een energiezuinig regionaal verwarmingssysteem dat aan bijna ieder huishouden verbonden is. Ook innovatieve koelsystemen die rond 70 procent energie besparen in tegenstelling tot de traditionele airconditioning verminderen het verbruik.

Kopenhagen heeft zich gefocust op het verminderen van hun co2-uitstoot, het verbeteren van de gezondheid van zijn inwoners door de mobiliteit te verbeteren, het integreren van transport en het bouwen van een ‘super cycle highway’. Deze ‘super cycle highways’ en andere fietspaden hebben er voor gezorgd dat 45 procent van de inwoners op de fiets naar hun werk gaat.

San Francisco, California
Het is geen geheim dat zich in San Francisco en de omliggende Bay Area sommige van de meest innovatieve bedrijven van de wereld bevinden, zoals Salesforce, Airbnb, Uber en Twitter. Innovaties in technologie om de energie efficiëntie van gebouwen en het transportsysteem te verbeteren, hebben geholpen om San Francisco een leider in duurzaamheid en schone energie te maken. Kijk maar naar het openbaar vervoer. Het is niet vreemd om hier hybride-elektrische bussen door de stad te zien rijden.

Ook heeft de Bay Area zijn waterconsumptie in de afgelopen jaren drastisch verminderd. Omdat California in het verleden geleden heeft onder serieuze droogte, hebben de inwoners van San Francisco hun waterconsumptie teruggebracht naar gemiddeld 185.5 liter per dag (het nationaal gemiddelde is 300-380 liter per dag). Deze besparingstactieken en andere ontwikkelingen op het gebied van duurzaam voedsel, recycling en compostering zouden San Francisco moeten helpen om per 2020 geheel afval vrij te zijn.

Vancouver, Canada
Al tientallen jaren neemt Vancouver het voortouw op het gebied van milieuactivisme. In 2012 stelden zij het Greenest City Action Plan op waarin 10 doelstellingen voor 2020 werden vastgesteld. Deze doelen waren onder anderen het vergroten van het aantal groene banen, het verminderen van de gasuitstoot van broeikassen en het bouwen van meer groene gebouwen in de stad. Ook is Vancouver toegewijd aan het verkrijgen van 100 procent energie van hernieuwbare bronnen in 2050.

Stockholm, Zweden
In 2010 werd Stockholm erkent als de eerste ‘European Green Capital’ door de Europese Commissie. Nu streeft Stockholm ernaar om in 2050 geheel vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Om dit doel te bereiken wil Zweden omschakelen van olie naar stadsverwarming. Dit betekent dat het land de hitte van centrale bronnen (zoals van energiecentrales) zal gebruiken om zo zijn gebouwen efficiënter te verwarmen en te verkoelen. Meer dan 80 procent van de verwarming en heet water in huishoudens wordt verzorgd door stadsverwarming. Dit is een van de hoofdfactoren waardoor Zweden zijn uitstoot van broeikasgassen heeft kunnen verminderen.

Singapore
Met meer dan vijf miljoen inwoners wordt Singapore vaak gezien als een van de meest vooruitdenkende groene steden in Azië. In een Sustainable Development Blueprint hebben zij hun doelstellingen voor duurzaamheid tot 2030 samengesteld. Deze doelen zijn onder andere het verbeteren van de energiezuinigheid met 35 procent, het verzekeren dat 80 procent van alle gebouwen gecertificeerd groen zijn en dat 80 procent van alle huishoudens zich binnen een afstand van 10 minuten van een treinstation bevinden.

Bron: Ecowatch

Source: theoptimist.nl