Vegger Hub

De toekomst van voedselproductie en -consumptie

De fysieke knooppunt van het Vegger Netwerk biedt een oplossing waar kleinschalige stedelijke lokale voedselproducenten en consumenten samen kunnen komen om te koken en te eten gebruikmakend van lokaal voedsel. Mensen kunnen overgebleven voedsel, dat normaal gesproken in de prullenbak zou verdwijnen, meenemen naar een VeggerHub en hier verwerken in maaltijden zodat voedselverspilling wordt tegengegaan. Een VeggerHub is een Hi-Tech gemeenschappelijke binnentuin, waar mensen alternatieve voedselproductiemethodes kunnen ervaren en hun ervaringen via deze food-community gerelateerd aan de productie en consumptie kunnen delen. Via deze community kunnen zij contacten leggen en samen de verantwoordelijkheid van een geringe hoeveelheid voedselproductie op zich nemen. Kennis gerelateerd aan voedselproductie, -consumptie en -systemen zullen vanuit VeggerHub worden overdragen door middel van cursussen en trainingen. Daarnaast zullen deze centra ook functioneren als alternatieve voedselproductie musea. Mensen kunnen VeggerHub bezoeken om kennis op te doen over Nederlandse landbouw en nieuwe alternatieve methodes zoals het gebruik van hydroponische systemen. De kloof tussen landbouw en het leven in de stad zal hierdoor overbrugd worden. Door middel van het Vegger Netwerk en VeggerHub zullen stad en platteland meer vervlochten raken. VeggerHub vormt daarnaast de koppeling tussen voedselproductie en maatschappelijke doelen, zoals het bieden van ruimte aan stedelingen die op zoek zijn naar educatiemogelijkheden of ontspanning. Bewoners van een stad krijgen de mogelijkheid zich te ontplooien en ontwikkelen door vaardigheden en kennis die ze opdoen via Vegger. De ruimte die voor VeggerHub nodig is kan gebruik maken van al bestaande publieke ruimtes zoals buurthuizen en scholen. Leegstaande gebouwen kunnen worden aangepast tot een plek die functioneert als VeggerHub. VeggerHub kan ook worden toegevoegd als aanbouw van bestaande gebouwen. Het is een plek voor mensen die kennis willen opdoen over (lokale) voedselproductie, willen genieten van deze zelfgekweekte producten en deel willen uitmaken van de community van voedselproducenten en consumenten. Eventueel kunnen overgebleven ruimtes op trein- bus- en metrostations functioneren als een verlengde van een VeggerHub. Deze locaties kunnen eventuele distributie van voedingsmiddelen vergemakkelijken en tegelijkertijd dienen als een expositie.